Wednesday, 8 February 2012

betul baaa ????!!!

      salam semua ..
:) 
ary ney stu sedja kelas tu laa awal on9 ney .. lau ndaa jam 6 bru hbis .. lagi pun tdy test kan .. 
cer sal test ckit . hahaha . hangkang joooo . nda taw laa apa yg d jawab tdy tu kunuk . bingung2 baa . 
apa2 pun hope the best result la kan . xda plak taw oang mau fail kan .
semua mau cemerlang ! kan3x .. :)

so ! on9 trus sedja laa lpas smpai bilik . ndaa taw mau bwt pa2 sebab bsuk pun klas jam 2 . wah ! 
free hbis laa ney mlm . maka2 test math lek bsuk . hahaha . matai laa . xda harapan lau math ney . ;D

ermmmm , tdy aku view2 page . ttba aku jumpa ney . haha . ngam kali d kongsi ma kamu kan . 
myb hal ney kamu sudaa dgr taw suda taw kot . lau taw suda ok la tuu . myb aku jak ney yg kelambatan . kan3 . haha . anu baa , pasal kitak ney suda jdy tunang oang secara ndaa sengaja . naa ! 
kamu taw suda kaa ??? jeng .. jeng .. aku pun ndaa juak laa tkejut sebab sebelum ney aku ada dgr  juak kbr2 angin sedemikian . so , aku pun jmpa page tu . jom baa kita bca sama2 .. hihi . :)


menjadi tunang orang tanpa kita sedar ??? 

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.


* ehem2..ntah2 korang ni pun dah banyak kali bertunang kan.. kan.. hehe .. :)


aku share ney pun aku ndaa pasti samada betul tau ndaa .
kalau betul la kan means
AKU ney sudaa jady TUNANG  orang laa ney kan .
hahahaha . agak getz yah ! ;D
pa2 pun , kita tawakal sedja laa ..
kalau jodoh nda kan ke mana .. :)

p/ s : we already engaged kali kan by ?? haha . ;D

No comments:

Post a Comment