Wednesday, 8 February 2012

betul baaa ????!!!

      salam semua ..
:) 
ary ney stu sedja kelas tu laa awal on9 ney .. lau ndaa jam 6 bru hbis .. lagi pun tdy test kan .. 
cer sal test ckit . hahaha . hangkang joooo . nda taw laa apa yg d jawab tdy tu kunuk . bingung2 baa . 
apa2 pun hope the best result la kan . xda plak taw oang mau fail kan .
semua mau cemerlang ! kan3x .. :)

so ! on9 trus sedja laa lpas smpai bilik . ndaa taw mau bwt pa2 sebab bsuk pun klas jam 2 . wah ! 
free hbis laa ney mlm . maka2 test math lek bsuk . hahaha . matai laa . xda harapan lau math ney . ;D

ermmmm , tdy aku view2 page . ttba aku jumpa ney . haha . ngam kali d kongsi ma kamu kan . 
myb hal ney kamu sudaa dgr taw suda taw kot . lau taw suda ok la tuu . myb aku jak ney yg kelambatan . kan3 . haha . anu baa , pasal kitak ney suda jdy tunang oang secara ndaa sengaja . naa ! 
kamu taw suda kaa ??? jeng .. jeng .. aku pun ndaa juak laa tkejut sebab sebelum ney aku ada dgr  juak kbr2 angin sedemikian . so , aku pun jmpa page tu . jom baa kita bca sama2 .. hihi . :)


menjadi tunang orang tanpa kita sedar ??? 

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.


* ehem2..ntah2 korang ni pun dah banyak kali bertunang kan.. kan.. hehe .. :)


aku share ney pun aku ndaa pasti samada betul tau ndaa .
kalau betul la kan means
AKU ney sudaa jady TUNANG  orang laa ney kan .
hahahaha . agak getz yah ! ;D
pa2 pun , kita tawakal sedja laa ..
kalau jodoh nda kan ke mana .. :)

p/ s : we already engaged kali kan by ?? haha . ;D

Monday, 6 February 2012

hatisayanangeslagi... :)

     salam semua ..
kamu ok jugak kaa ? hee . sudaa msuk bulan dua ney kan .. cepatnnyaa masa berlalu .. 
ndaa terasa semester ndaa lama hbis pas tuu cuti .. huuuu .. 



hati aku menangis lagi ?!
pa kena ngan tajuk aku lagi ney .. mesti kamu ckp aku ney mintapuji jugak kan kejap2 O K kejap2 K O .
tu tepulang sama kamu kan mau pikir cmna sal aku . yang penting aku ndaa pernah kacau kamu kan . malah kalau boleh aku senang lek maa kamu kan . hehe . 

ok ok aku skg tgh menangis . aku sedih wey . hati ku skg macam kaca yg pecah bhambur2 . aku mengaku aku sakit hati betul sama kau . aku bukan mau show off apa yang aku post ney tapi aku betul2 ndaa tahan . aku ndaa tau maa sapa aku mau lepas . dn aku rasa dgn blog aku ney jdy tempat aku meluah sebab kau boleh baca . aku bukan minta kau baca supaya kau kesian sama aku . TIDAK sama sekali . tapi aku mau kau tahu aku betul2 sakit aty sama kau . aku benci baa sama kau . kau kan ! . gara2 sikap kau yang telampau       ' friendly ' sama orang menyebabkan aku yang tahan sakit . aku mengaku aku kuat C****** . tapi aku begitu sebab apa hah ?! kau sendiri pun tahu apa maksud aku kan . kalau kau ndaa tau lagi sini aku kasi ingat kau . 
sebab syg laaa bodohhhhhh ! :(

aku ndaa taw mau bwt apa lagi ngan kau bgni ney . balik2 d cakap masih jugak . taw pun kau mau aku hantak kepala kau tuu d dinding supaya kau tahu apa makna sakit hati tu kaa ? perlu nyaa kaa aku bwt kau bgtu hah ?? kau tau kaa aku cukp tahan jak yah . aku biarkan sedja . sebab aku apa sama kau . eishhh ! pekara tu kan ndaa paya mau d ckp balek2 kan . kau siapa aku siapa . tp tu laa kau ney makin d biar makin menjady2 . hbis stu stu lagi . pa mau jady baa sbnrnya maa kau ney ? 

hey ! orang bkwn pun ada batasnya brooo ! 
sabar manusia pun ada tahapnya . sakit hati manusia pun ada tahapnya . 
dari kau sedja laa mau bwt apa . aku bukan ndaa mau . tp aku penat sudaa . cukup penat sudaa . aku pun manusia kan . bukan kau ndaa taw itu . lagipun kau sedar jugak kan kau tu apa dn siapa sama aku . 
aku sedar aku siapa dn apa sama kau dn aku tahu batas aku .  
tp jangan laa kau risau . macam aku cakap aku ndaa kan balas apa yang kau pernah bwt sama aku dari dulu sampai bila2 pun . 

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah..
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah , itulah maknanya
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu...


aku pecaya sedja sama kau sebab syg walaupun sakit . tu yang penting . TRUST each other . :)


ps ---> btw , THANK YOU SO MUCH !