Sunday, 11 December 2011

hopefully aku dapat laaa buat kan ??!!

assalamualaikum 
hurm , mat petang yah semua . 
btw , kamu ok ka smua ? hopefully ok laaa . 
kamu hepy aku pun ikut hepy baa . 
:)


hurm , act ak mau berusaha baa ne supaya sifat CEM**** aku ne nda kuat . huhu . 
bukan pa , smua oang pun nda mau kan pisang berbuah dua kali kan . So , ak pun nda mau laa gitu juak . 
saket baa tu ! suda perna rasa oww ! huhuhu . 

hasil dari usaha aku tuk ubah sifat aku ne ak dapat ne tips . ak search2 jak ne kai google . 
susah laa lau mau aduh teruss gara2 cemburu ne . tp pa oang bilang cemburu tu tandanya sayang kan . 
kita kan manusia biasa so nda mgkin laa kan lau nda cemburu . huhuhu . 

jom kita baca then aku harap aku dpat praktikkan laa . tp bukan semudh yang d sangkakan kan ?
berubah tu nda semestinya secepat mgkin tp pelan2 aa oang blang . huhu .

JOM ! 

Mengenalpasti- Anda harus mengenalpasti apakah punca yang membuatkan anda cemburu. Kemudian luangkan sedikit masa untuk menilai hubungan sebelumnya. Tanyakan kepada diri sendiri apa yang salah dan apa yang benar. Barulah anda memikirkan sama ada anda perlu cemburu atau tidak. Perasaan cemburu amat penting dalam perhubungan tetapi sekiranya ia tidak di kawal dengan baik, ia akan menyebabkan sesuatu hubungan itu akan terputus. Sebelum menunjukkan perasaan cemburu anda terhadap seseorang, anda perlu tahu adakah perasaan cemburu itu akan mengeratkan lagi sesuatu hubungan ataupun sebaliknya. Jangan disebabkan kesalahan lampau yang telah dilakukan pasangan mempengaruhi perasaan cemburu anda.

Cuba memahami situasi- Anda tidak boleh melihat sesuatu situasi itu dari pandangan pihak anda sahaja. Lihatlah situasi itu dari sudut pandangan luar.  Cuba untuk menempatkan diri anda pada kedudukan pasangan anda dan memahami bagaimana dia melihat situasi itu. Ataupun anda boleh  tanyakan pada pihak neutral mengenai pandangan mereka. Dan ini akan mengelakkan anda daripada berada dalam situasi yang sukar serta dapat membantu untuk membuat keputusan yang sewajarnya.

Fokus- Anda sepatutnya lebih fokus untuk memikirkan mengenai realiti sesuatu situasi itu berbanding daripada memikirkan pelbagai andaian yang bermain-main di fikiran anda. Ketika cemburu menguasai fikiran, kebiasaannya pelbagai imaginasi negatif akan terlintas di fikiran seseorang. Anda dinasihatkan untuk bertenang dan melihat sesuatu situasi itu berdasarkan fakta dan bukannya perasaan. Adakah sesuatu situasi itu benar-benar berlaku atau hanya imaginasi anda sahaja??  Hanya fokus dapat membantu anda daripada terus membuat pelbagai andaian.

Perbincangan- Perbincangan adalah cara terbaik untuk mengawal perasaan cemburu. Pasangan dinasihat untuk menetapkan had komunikasi antara satu sama lain. Ini akan dapat membantu pasangan anda untuk mengetahui batas-batas pergaulan dengan pihak lain dan dapat mengelakkan anda daripada berperasaan cemburu. Dengan cara itu, ketika salah seorang daripada anda melanggar peraturan, ada alasan untuk anda berasa cemburu. Hujah anda boleh berdasarkan realiti dan bukannya imaginasi.

Berfikiran positif- Sekiranya seseorang itu sentiasa berfikiran positif, masalah perasaan cemburu itu dapat di atasi. Tetapi pasangan haruslah untuk tidak mempergunakan kepercayaan yang anda telah berikan. Sekiranya sekali kepercayaan itu telah disalahguna, kemungkinan perasaan cemburu itu akan menjadi semakin tebal di dalam diri seseorang. Lebih teruk lagi jika sedikit kepercayaan pun tidak diletakkan terhadap pasangan. Gunakanlah kepercayaan yang diberikan dengan sebaik mungkin dan ini secara tidak langsung akan dapat mengawal perasaan cemburu anda.

so ?? hopefully aku dapat laa bwt ne kan . kamu juak bole praktikkan tips ne . 
sama2 laa kta supaya tdak mudah cemburu . 
apa2 pun moga pa yg aku kongsikan ne dapat bantu diri aku n smua oang yg kuat cemburu trutama pompuan . hehehe . besala tu kan . 
sapa nda sayang pakwe taw makwe kan . 
ok laaa ! 
selamat mencuba ya ! 
:) 
apa2 pun hadapi dengan senyuman sedja . 
tiada yang mustahil ok ! 
No comments:

Post a Comment